Tre sätt att bygga in mer närhet i parrelationen
De flesta par behöver mer närhet – inte mer kommunikation.
De flesta par har massor av kommunikation, både verbalt och icke-verbalt, hela tiden. De pratar om planer, vardagslogistik, barnen, sina föräldrar, ventilerar om sina kollegor, pratar om de hemska händelserna runt om i världen och så vidare. Men de flesta av oss pratar mindre sällan, eller aldrig, om våra egna drömmar och mål, om våra största rädslor, innersta behov och om vår osäkerhet, eller om relationen i sig – vad som funkar, vad som inte funkar, vad vi är tacksamma för osv.
Vi människor har alltså massor av kommunikation i våra parrelationer hela tiden. Men ändå kan det kännas som om vi inte är så känslomässigt nära, och det är då vi behöver fylla på med mer närhet, istället för ännu mer kommunikation. Och mer närhet är inget som bara händer i ett nafs, det kräver många små förändringar över tid, och att båda parter är engagerade. Här kommer jag att ta upp tre sätt att börja bygga in mer närhet i er relation.
Sårbarhet
Sårbarhet är att våga dela med sig av sitt allra innersta till sin partner. Det kan handla om din osäkerhet och rädsla inför något, såväl som dina drömmar och längtan. Att vara sårbar är att våga visa ”hela sig”, trots att det innebär en risk – risken att bli avvisad, något som är väldigt smärtsamt för oss människor.
Exempel på sårbarhet:
Berätta om hur osäker och rädd du känner dig
Erkänna att du hade fel utan att rationalisera
Våga uttrycka hur mycket din partner betyder för dig och hur mycket du längtar efter något i er relation
I och med att det innebär en risk att visa sårbarhet, så är det väldigt mänskligt att undvika det. Speciellt om vi har erfarenheter från tidigare (t.ex. från uppväxten, eller i den aktuella relationen) när det inte gick så bra. Därför behöver du vara modig och ta första steget. Och det fina är att om DU vågar, så tar din partner förhoppningsvis efter dig. Men kom ihåg att du är värd bättre än att bli förlöjligad/förminskad – det är inte alla som är värda din sårbarhet.
Hur gör man då? Fem tips på vägen:
Lär känna ditt inre bättre. För att kunna visa ”hela dig” måste du själv veta vem det är. Försök känna efter vad som pågår inom dig i olika situationer. Vad finns det för ”mjuka” känslor bakom dina ”hårda” reaktioner?
Berätta för din partner om dina innersta känslor. Det är stor skillnad på att ventilera (ex. ”Jag hade en riktig skitdag! Min kollega är ett svin, och jag tänker säga upp mig!”) och att visa sig sårbar (ex. ”Idag anklagade min kollega mig för att vara slarvig, och det fick mig att känna mig så liten och ledsen, för det var precis det jag alltid fick höra när jag växte upp.”)
Börja träna genom att dela något som bara känns ”lite sårbart”, och jobba dig/er succesivt upp mot mer sårbarhet.
Acceptera att det finns en risk med att visa sig sårbar, och träna på att stå ut med den känslan.
Påminn dig själv, och din partner, om att du gör detta för att skapa mer närhet i din relation.
Validering (känslomässig bekräftelse)
Att validera (att bekräfta någons känslor) innebär att man bekräftar människan bakom det som sagts - inte att man nödvändigtvis måste hålla med. Att kunna bekräfta sin partner känslomässigt (validering) är en av de viktigaste färdigheterna för att skapa ett känslomässigt tryggt klimat i en nära relation.
Det kan verka så självklart, men i verkligheten kommer inte detta naturligt för de flesta av oss. Vi har kanske fått lära oss att vi snabbt ska försöka få andra att må bättre genom att ”muntra upp”, komma med lösningsförslag, eller genom att ge exempel på andra som har det värre. Men detta leder tyvärr till att vi omedvetet förminskar partnerns upplevelse.
När vi människor har det jobbigt känslomässigt behöver vi oftast ”bara” stöd – inte lösningar eller uppmuntran. Och detta görs enklast med validering – genom att bekräfta att partnerns känslor är ok, inte att de behöver försvinna eller problemlösas. Validering får oss oftast att känna oss stöttade, förstådda, normala + att det skapar mer närhet i relationen!
Ett exempel:
Din partner kommer hem och säger: ”Idag anklagade min kollega mig för att vara slarvig, och det fick mig att känna mig så liten och ledsen, för det var precis det jag alltid fick höra när jag växte upp.”
Icke-validerande respons: ”Jaja, fast nu kan du väl rycka upp dig lite? Kolla, jag har lagat din favoritmat, och det är väl ändå inget att hänga läpp för nu när du är hemma.”
Validerande respons: ”Men, åh! Jag fattar att det kändes fruktansvärt för dig, att känna sig liten och tillrättavisad inför en kollega kan inte vara roligt.”
Hur gör man då? Tre tips på vägen:
Identifiera och bekräfta känslan. T.ex. ”Jag fattar att du är arg, det är helt rimligt i din situation.”
Visa empati. Även om du ännu inte förstår varför din partner är arg/besviken etc., visa att du bryr dig om att det just nu är partnerns verklighet. T.ex. ”Det måste vara så jobbigt för dig just nu.”
Försök att ha en vänlig röst och ett vänligt ansiktsuttryck – det utstrålar värme och engagemang.
Ha kul ihop
Att ha kul tillsammans är ett tredje sätt att bygga in mer närhet i sin relation. Lekfullhet, glädje och delandet av positiva känslor är ett sätt att ”bonda”, och att bygga in motståndskraft i relationen för framtida utmaningar. Men tyvärr tappar vi ibland den här biten när livet tyngs av allvar, ansvar och stress av olika anledningar. Och många par upptäcker efter ett antal år tillsammans att man är jätteduktiga på att driva bolaget ”Familjen AB”, men att man glömt bort att prioritera tid för att ha kul tillsammans som par.
Så, här behöver man först identifiera vad man tycker är kul att göra tillsammans, och sedan försöka göra rum för det lite då och då.
Några idéer som hjälp på traven:
Planera in regelbundna ”datenights” (hemma eller ute) där ni turas om att bestämma vad ni ska göra. Det kan vara allt från restaurangbesök till en danskurs eller ostbricka och vin i köket.
Byt ut netflix-hänget i soffan mot en biokväll
Byt ut soffhänget med varsin telefon mot att lyssna på ett poddavsnitt ihop
Spela sällskapsspel eller lägga pussel ihop
Titta på gamla bilder och prata om alla härliga minnen ni har tillsammans
Träna ihop (testa gärna något nytt)
Ha sex!
Allt det här kan ju verka svårt att klara av på egen hand, speciellt om man upplever att man kommit mycket långt ifrån varandra. Men då kan man ha väldigt stor nytta av parterapi med metoden EFT - särskilt med de första två bitarna; sårbarhet och validering.