← Tillbaka till “Metoder”

EFT

Emotionellt Fokuserad Terapi för par (eng. Emotionally Focused Couple Therapy), är en evidensbaserad metod för parterapi som utvecklats i USA och Kanada, främst av Susan Johnson och Lesley Greenberg, med början på 80-talet. Att metoden är evidensbaserad innebär att det ligger gedigen forskning bakom dess utvecklande. Jag som utövare av metoden samtalar alltså inte med er som par utifrån mitt eget personliga “tyckande”, min egen parrelation eller egna erfarenheter - utan följer metoden så som den visats vara effektiv enligt forskning. Jag har grund- och fördjupningsutbildning i EFT via Parterapiinstitutet i Lund, och går regelbundet i metodhandledning hos en certifierad EFT-handledare.

EFT bygger på anknytningsteori, och det grundläggande mänskliga behovet att få känna sig tryggt anknuten, först till en anknytningsperson i barndomen, och sedan i vuxen ålder till en kärlekspartner. Med denna utgångspunkt tänker man sig att problem i parrelationer ofta bottnar i att parterna inte får sina anknytningsbehov (t.ex. stöd, uppskattning, känslomässig & fysisk närhet, engagemang) mötta i relationen. Båda parter försöker på sitt sätt nå fram till den andra, men får inte riktigt kontakt, vilket leder till negativa känslouttryck och att man hamnar i en ond cirkel av upprepade negativa samspelsmönster. EFT handlar om att, med emotionernas hjälp (i vardagligt tal känslor), lära sig uttrycka sina behov för varandra, och skapa nya positiva känslomässiga erfarenheter tillsammans, så att relationen kan bli tryggare och anknytningsbandet starkare.

FAQ:

Vad är ett negativt samspelsmönster?

Alla människor, både barn och vuxna, har anknytningsbehov (t.ex. stöd, uppskattning, känslomässig & fysisk närhet, engagemang). I en långvarig kärleksrelation (en sk. anknytningsrelation) förväntar man sig att få dessa behov uppfyllda. Men när de inte blir uppfyllda, och man känner att man inte når fram eller får gensvar från sin partner, är det vanligt att man hanterar detta med hjälp av olika “copingstrategier”, exempelvis genom att visa ilska och frustration eller genom att bli tyst och dra sig undan (barndomens anknytningsmönster upprepas). Båda parter kämpar egentligen för det viktigaste de har (sin anknytningsrelation), men fastnar istället i ett negativt samspelsmönster. I förlängningen leder detta negativa samspel till distans, och att man börjar tänka negativa tankar både om sig själv och om sin partner. Med hjälp av EFT kan man få hjälp att identifiera det negativa samspelsmönstret, och förstå att det är samspelsmönstret som är “problemet” - inte partnern. Här beskriver jag samspelsmönstret ännu mer i detalj.

Vad är en anknytningsrelation?

En vuxen nära kärleksrelation brukar räknas som en anknytningsrelation efter ca 1-2 år, och kännetecknas av att den är baserad på kärlek samt att den andra parten inte känns utbytbar, alltså att parterna har ett speciellt band till varandra.

Vad handlar det “emotionella fokuset” om?

Emotioner, eller känslor i vardagligt tal, har många viktiga funktioner för oss människor, till exempel att tala om för oss vad som är viktigt att fokusera på, att motivera oss och att hjälpa oss vid beslutsfattande. Men den funktion som har störst betydelse för nära relationer är att man med hjälp av känslor också kommunicerar med, och påverkar varandra. Att visa sårbarhet och att kommunicera sina känslor tydligt skapar närhet och kontakt, medan kommunikation genom hårda känslor och ord skapar distans. Att hålla inne med, och inte visa sina känslor alls, skapar också distans.

När man fokuserar på känslorna i samtalet kan man skapa både kontakt och en helt annan nivå av förståelse än det som man bara förstår rent intellektuellt. Förändring sker genom att par får nya känslomässiga erfarenheter tillsammans, och även får uppleva att det går att kommunicera känslor på ett nytt, tydligare och mer sårbart sätt.

Vad kan EFT göra för oss som par?

EFT kan hjälpa er identifiera och vända det negativa samspelsmönster (ert kommunikationsmönster) som tagit över er relation, och som gjort att den känslomässiga distansen mellan er vuxit. Med hjälp av EFT kan ni återfå den känslomässiga kontakten genom ökad förståelse för varandras anknytningsbehov, samt lära er kommunicera behoven på ett konstruktivt sätt. Om terapin lyckas kan det negativa samspelsmönstret byts ut mot ett mer konstruktivt och positivt samspel.

Hur går det till?

Det är mycket viktigt att ni känner er trygga med, och känner förtroende för mig, och därför är det allra första samtalet ett introduktionssamtal där vi bekantar oss med varandra, samt pratar om ert huvudproblem. Ni får sedan gå hem och fundera i lugn och ro, och avgöra om detta passar er innan ni bokar fler sessioner. Jag har tystnadsplikt kring all kontakt med er.

Om vi tillsammans efter den inledande konsultationen kommer fram till att jag är rätt terapeut för er, går vi vidare med våra första sessioner (à 75 min) där relationens och båda parternas historia utforskas. Vi börjar samtidigt tillsammans försöka förstå hur ert negativa samspelsmönster (er kommunikation) ser ut, och när vi har lärt känna mönstret kan vi börja jobba med att vända det. Man brukar få räkna med mellan 8-12 samtal (ibland mer) för att få till en varaktig förändring, men många par upplever att relationen känns tryggare redan efter 3-5 samtal.

Ibland, men inte alltid, får ni små “hemuppgifter” utifrån vad vi berört i samtalet.

Min ståndpunkt som Dipl. Parterapeut

Jag vill vara tydlig med att jag i egenskap av Beteendevetare och Diplomerad Parterapeut jobbar med personlig utveckling och relationsutveckling utifrån ett hälsofrämjande perspektiv, och att jag aldrig diagnosticerar eller behandlar psykisk ohälsa. Jag utgår ifrån att problem och utmaningar i en relation är helt normalt och allmänmänskligt, och alltså inte något “sjukligt”. Vi kan alla behöva hjälp och stöd i olika perioder i livet när relationen inte fungerar optimalt.

Behöver ni hjälp med psykiska besvär rekommenderar jag er att ta kontakt med vården, alternativt en privatpraktiserande Legitimerad Psykolog eller Legitimerad Psykoterapeut (finns även online), eftersom detta ligger utanför min expertis. Om det förekommer psykisk eller fysisk misshandel i relationen rekommenderar jag er att ta kontakt med Kriscentrum för män eller Kriscentrum för kvinnor. Ni kan även läsa mer på 1177 eller Brottsofferjouren.

Referenser

Greenberg, L. S. (2004). Emotion-focused therapy. Clinical Psychology and Psychotherapy, 11, 3-16. https://doi.org/10.1002/cpp.388

Greenman, P. S., & Johnson, S. M. (2013). Process research on emotionally focused therapy (EFT) for couples: Linking theory to practice. Family Process, 52(1), 46-61. https://doi.org/10.1111/famp.12015

Johnson, S. M. (2007). The contribution of emotionally focused couples therapy. Journal of Contemporary Psychotherapy, 37(1), 47-52. https://doi.org/10.1007/s10879-006-9034-9

Johnson, S. (2008). Hold me tight – seven conversations for a lifetime of love. Little Brown Spark.

Johnson, S. M. (2019). Attachment theory in practice - Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families. Guilford Press.

Johnson, S. M. (2020). The practice of emotionally focused couple therapy - Creating connection. Routledge.